5 tips til å snakke med barn om tro

dv1395052

Å snakke med barn om tro kan være utfordrende, men også trosstyrkende. Forkynner og forfatter Jarle Waldemar gir fem tips til foreldre som ønsker å inspire barna til tro. Ved å være på jakt etter gode øyeblikk og gripe mulighetene på en enkel og naturllig måte, kan barnas interesse for den kristne tro vekkes.

1. Skap gode øyeblikk

Det er de voksnes ansvar å legge til rette for gode trossamtaler med barna. Vi må skape arenaer som blir en døråpner til å kunne snakke naturlig om tro. Ved leggetid eller rundt middagsbordet kan man for eksempel lese fra en barnebibel eller en andaktsbok. Deretter kan man åpne veien til trossamtaler ved å stille noen enkle spørsmål om innholdet eller andre temaer som dukker opp. Det er også fint å kunne snakke om tro utifra opplevelser som har skjedd i løpet av dagen, eller vise at man søker hjelp hos Gud når noe er utfordrende.

2. Les barnas interesse

Det er viktig at vi ikke presser oss på dersom barna ikke ønsker å snakke om tro. Vi må ikke overkjøre barna dersom de ikke er interessert eller klare. La det bli en naturlig del av hverdagen. Samtalene må gjerne være korte og enkle. Ta hensyn til barnets alder og modenhet. Dersom samtalene over tid blir for grunne og for lite livsnære, kan barna risikere å miste motivasjonen. Gode, personlige og delvis utfordrende spørsmål, kan få barna til å måtte reflektere rundt tro. Korte og gode øyeblikk kan over tid skape mer interesse og nysgjerrighet.

3. Vær på jakt etter gode øyeblikk

Det er lettere å gripe tak i de gode og naturlige øyeblikkene dersom vi er på jakt etter dem. Noen ganger kommer barna til oss for å få veiledning og råd. Da må vi være oppmerksomme og benytte anledningen til å få en god samtale. Lytt til barna istedet for å overlesse dem med fasiten. La de få tid til samtale, refleksjon og spørsmål, slik at dere sammen kan finne gode svar. Benytt også anledninger til å be en enkel bønn for eller med barna på sengekanten, på vei til barnehagen eller fotballtreningen. Hva med å samtale om det barna har lært på søndagsskolen?

4. Vær ærlig om tro og tvil

Barn gjennomskuer oss dersom vi ikke er ekte og oppriktige. Vær derfor ærlig og åpen om din egen tro. Barn elsker at de voksne deler sine trosopplevelser med dem. Tro handler ikke om å være perfekt eller å lykkes i alt, men å ha en relasjon med Jesus Kristus. Når barn opplever at de voksne henvender seg til Jesus selv med svakheter og utfordringer, kan det gi dem en økt trygghet i at Jesus er der uansett. Ingen mennesker er perfekte. Vi trenger alle å lære at vi stadig er i bevegelse nærmere Jesus.

5. Be om at trossamtaler skal bli naturlighet og givende

Bønn virker! Be derfor om at muligheter for trossamtaler skal åpne seg på en naturlig måte. Be om at samtalene skal bli givende for både deg og barnet.

Prinsippene bygger på boken «Tro i hjemmet» av Jarle Waldemar (Hermon forlag, 2012).
Her finner du flere bøker fra Jarle Waldemar

Forlag til barnebøker fra Jarle Waldemar:

 

Publisert for første gang i Misjonstidene 02/2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: